top of page

LGB Kvalité

Fakta vid köp av golv virke

Modernt, 2 ex log sågat golv har i regel en ljusare kvist än rotstock och en liggande årsrings läge. Beroende på detta läge på årsringarna får man ett mjukare trägolv och även mindre tendens till märg sprickbildning.

LGB:s centrumbräda ur rotstock innehåller normalt även s.k. hornkvist, kvisten växter från kärnan och ut. Dessa kvistar klyvs på längden vid sågningen av stocken. Genom att ha denna sorts kvist i golvet är det ett synligt bevis på att golvet är ett äkta kärnvirkes golv med stående årsringar och ska tvärt emot vad de flesta tror ej behandlas som "fel" eller missprydnader utan ett kvalitetstecken.

 

Det som kan uppkomma i centrumbrädor är en viss märgspricka men är en helt naturlig företeelse i kärnvirke. Märgsprickan uppkommer vid ner torkningen av plankan och är omöjlig att göra något åt, ett naturfenomen.

 

Vid val av furugolv får man välja mellan det mer exklusiva kärnfuru golvet med dess robusta och högre slitstyrka eller ett mjukare golv med ljusare kvist och mindre sprickbildning men med ett stort minus för mjukhet och stor rörelse.

bottom of page